[Vissza]

Interjú

Miquèu Montanaro

 

Montanaro, a hagyományos dob-furulya zenész, aki virtuóz játékával egymaga képes teljes koncertélményt nyújtani

A győri Mediawave fesztiválok állandó vendége, Miquèu Montanaro húsz éve koncertezik rendszeresen világszerte, okszitán / francia muzsikus, szinte minden hangszeren játszik, de szólistaként szívesen lép fel mint dob-furulyás, mivel a dob és afurulya az okszitán népzene jellegzetes hangszerkísérete.
Montanaro mondhatni vándorzenész, a világot járja, koncertről koncertre utazik, közben más zenészekkel is zenél, különféle népek hangzásvilágát tanulmányozza. Szaxofonos volt, mielőtt megtalálta igazi világát a provence-i népzenében, ahová gyökerei is kötik. Parasztzenészként – mint hagyományos dob-furulya játékos – fordult érdeklődése a kortárs zene és a jazz felé. Előadóművész, aki tradicionális és saját kompozíciókat adva elő, ötvözi a mediterrán és keleti zenéket. Virtuóz játékával egymaga képes teljes koncertélményt nyújtani.
Montanaro idén Romániába is ellátogatott, részt vett a Minimum Patry Alkotótábor zeneműhelyében, mint műhelyvezető. A 2002 július 25-én kezdődő alkotótábor első estéjén koncerttélményben részesítette a tábori résztvevőket, majd együttzenélésre hívott minden kísérletezésre fogékony zenészt. Az alábbi interjú a A 2001-es Mediawave fesztivált követően készült, s a zenész életéről, a zenéhez való kapcsolatáról és eddigi utazásairól mesélt. Több nyelven is beszél, így kérdéseimre magyarul válaszolt.

Mit jelent okszitán franciának lenni, milyen eredetű nép ez?
A középkorban a Provensal nevű kultúra ismert volt egész Európában. Provence maga csak egy része Provenša kultúra területének. Ennek keleti része, ahol én is élek okszitán terület. Avignon, Nissa, Marselha, Arles, Nimes mind Provence-i városok. További okszitán föld Montpellier, Tolosa, Bordeu, Clarmont d'Auvernha, Lemotges, Pau. Okszitán az a nyelv, amelyet még beszélünk ezen a térségen. Ez egészen más kultúra, mint a francia, de ugyanakkor része is ennek, mert a franciák rengeteg okszitán szót használnak.

Hogyan kezdtél zenélni?
Szerencsére édesanyám nagyon szerette a zenét, ám ő nem tudott zenélni. Következésképpen sok zenét hallgatott, elsősorban magyar zenét. Ami a kezdeteket illeti... hát nincs fénykép rólam gyerekkoromban hangszer nélkül! Szóval nem emlékszem, hogyan is kezdődött az egész...

Merre utaztál eddig és hogyan hatottak rád a látottak?
Elég hosszú lenne felsorolni azt a sok helyet, ahol eddig már jártam a világban. Röviden: oda mentem, ahová valaki meghívott zenélni. Valahogy mindenütt otthon érzem magam. Sosem változom meg, de azt hiszem, mindenkit elfogadok olyannak, amilyen. És akkor is, ha valamiért nem értek egyet valakivel, mielőtt elutasítanék egy véleményt, megpróbálom megérteni azt. Egy másik dolog: nagyon szeretem a nyelveket, folyton keresem a megoldást arra, hogy amit mondani akarok, azt egy idegen nyelven fejezzem ki. Időnként így nagyon furcsa nyelv alakul ki.

Mit tudnál mesélni a zenéléssel töltött órák hangulatáról?
Erre nehéz választ adni. Ha tudnék mesélni, nem vinnék magammal annyi sok hangszert mindig. Akkor talán egy pikula is elég lenne.

Milyen zenei műfajokkal próbálkoztál eddig? Van-e már esetleg egy jellegzetesen Montanaro-i zene, ami csak a tied?
Mindig egy sajátos stílusban zenéltem, amit a provence-i népzenéből merítettem. Ám ezt az formát dzsessz-, kortárs-, középkori-, Hip-Hop-, improvizatív-, klasszikuszenészekkel együtt tanulva és fellépve egészítem ki.

Közismert nyitottságod más zenészek irányában. A győri Mediawave-n is zenei workshopot hirdettél meg azoknak, akik veled együtt szeretnének muzsikálni, alkotni. Melyek voltak eddig a számodra legkellemesebb együtt-muzsikálások?
Kellemes volt minden, ami valahogy váratlan volt, kis helyeken és nagy fesztiválokon egyaránt. Filléres emlékeimhez tartozik, amikor kísértem Bródy Jánost harmonikával egy koncerten, máskor Prágában improvizáltunk Stivin-el ketten, vagy Ostravában Iva Bittovával duóban, de egyszer egy egy kis gyereket kísértem zongorával, aki nagy szívvel az Amandina című dallamot akarta játszani.

Ahhoz, hogy a világot járjad és zenélj egy hatalmas fokú szabadságra van szükség. Miképpen sikerül ezt megvalósítani? Egyáltalán hány éves koráig lehet valaki vándorzenész?
Szeretek utazni, mert kíváncsi vagyok. Meddig lehet kíváncsinak lenni, ez a kérdés számomra. Halálomig talán?

Van-e egy állandó zenekarod, vagy inkább egyedül járod a világot, és spontán módon zenélsz másokkal?
Is-is. A VENTS D'EST-et alapítottuk a Ghymes és Vujicsics együttesekkel. Trióban is zenélek ALAZAR CARLO RIZZO-val és DJAMCHID CHEMIRANI-val az IMAGINOGENE FABRICE GAUD-ban. És SERGE PESCE-vel is zenélek. Meg aztán különböző más együttesekben is közreműködök.

Milyen a kapcsolatod a közönségeddel?
Próbálok figyelni a közönségre és mindig őszinte lenni. Mondjuk hogy könnyebb nekem színpadon lenni. Már lassan életem felén túljutottam, de senki nem veszi ezt észre. Ám egy ismeretlen ajtón kopogni, nekem ez Kálvária...

Zenélésen kívül még mivel foglalkozol?
Van három gyerekünk, szeretek rugbyt nézni, főzni, lovagolni, amikor lehet. És repülni kis gépekben, amikor van erre alkalom.

Mennyi időd marad a családi életre?
Ebben nem a mennyi számít, hanem a milyen. Általábban együtt utazunk vagy együtt zenélek a fiammal. Nagyon sokat szoktunk beszélgetni és nagyokat nevetni, vagy sírni, amikor valaki, akit szeretünk eltűnik. Ebből áll életünk.

Mit hallottál eddig Erdélyről?
Több magyar zenész mesélt nekem arról, hogy milyen Erdély, de senki nem hívott még oda, azért nem mentem el eddig. Most beszélünk arról, hogy a Kászonokban szervezendő Minimun Party Alkotótborba műhelyvezetőnek mennék idén és ennek nagyon örülök, mert nem vagyok turista, de – ahogy Bankó András mondta – trubadurista vagyok.

Kérdezett: Lőrincz Ildikó



Vissza a elejére

Jegyzet

Az okszitán dél-francia kissebség, az „oc” nyelveket „mindössze” 10–12 millióan beszélik. Az okszitánok közül kerültek ki a középkori trubadúrok, egyik nagyhírű képviselőjük, az angolok későbbi királya Oroszlánszívű Richárd.

Montanaro egyik fő műve, a Vents d'Est (Keleti Szél) évek óta létező színpadi produkció, mely a dél-európai és az észak-afrikai népek folkzenéjének sajátos ötvözete a közép-európai népek folkzenéjével, változatos jazzelemekkel színesítve. Az ősbemutató Budapesten volt 1989-ben, Montanaro és a Vents d'Est azóta is rendszeresen turnézik Európa szerte. A produkció évről évre változik, megélt több lemezkiadást Magyarországon és Franciaországban is, az első lemezfelvétel éppen az ősbemutató alkalmával készült. A Vents d'Est mellett persze Montanaro munkássága számos műfajra kiterjed, előszerettel játszik ismert kelet-európai jazz és jazzrock zenészekkel. Rendszeresen dolgozik cseh, szlovák, magyar muzsikusokkal. Csaknem annyi időt tölt Afrikában vagy a Távol-Keleten, mint Európában. Zenéjében hallható a számtalan zenei világ hatása, s szerencsére ez a rengeteg sokrétűség nem lesz áttekinthetetlen vagy erőltetett, hanem éppen ellenkezőleg, egy intelligensen, és igényességgel megalkotott zenei világ kerekedik ki belőle.

Vissza a elejére

[Vissza]